PPWR INNEBÄR ATT ALLA FÖRPACKNINGAR SKA VARA ÅTERANVÄNDBARA OCH ÅTERVINNINGSBARA.
Förordningen om förpackningar och förpackningsavfall (PPWR) kommer att vara en ny EU-förordning och syftar till att göra förpackningar mer hållbara och minimera förpackningsavfallets påverkan på miljön. Europaparlamentet röstade igenom den slutliga preliminära överenskommelsen från och med april 2024. Slutförandet av avtalet i tekniska termer förväntas ske under hösten 2024 och har därför ännu inte trätt i kraft. Den ska träda i kraft 2025 och gälla i alla 27 EU-länder. PPWR kommer att spela en avgörande roll för hur företagen utformar sina förpackningar i framtiden och hur de tar ett mer medvetet grepp om deras miljöpåverkan.
För att uppnå detta mål innehåller förordningen följande åtgärder:
Minimistandarder för förpackningars återvinningsbarhet
I förordningen fastställs minimistandarder för förpackningars återvinningsbarhet, med krav på efterlevnad av två delar senast 2030 respektive 2035:
- Utformning för återvinning (senast januari 2030): Förpackningar måste uppfylla kriterierna för ”design för återvinning” och vara återvinningsbara till minst 70 % under dessa förutsättningar. Dessa kriterier kommer att definieras och antas senast 2028
- Återvinningsbarhet i stor skala (senast januari 2035): När förpackningar blir avfall måste de samlas in separat, sorteras i specifika avfallsflöden utan att påverka andra avfallsflödens återvinningsbarhet och materialåtervinnas i stor skala. Som förväntat i detta skede måste företag senast den 1 januari 2035 bevisa att 55 % av alla sorterade avfallsflöden som årligen samlas in på unionsnivå kommer att återvinnas i nya produkter.
Integrering av återvunnet material
Ett av de viktigaste kraven i förordningen är ökad användning av återvunnet material i vissa förpackningar, särskilt plastförpackningar, för att minska användningen av jungfruliga resurser.
- Från och med 2030 ska våra plastförpackningar innehålla minst 35 procent återvunnet PCR-material (Post Consumer Plastic waste). Från och med 2040 kommer minimiandelen att vara 65 procent.
- Från och med 2030 ska livsmedelsförpackningar innehålla minst tio procent återvunnet PCR-material. Från och med 2040 kommer denna minimiandel att höjas till 50 procent.
- Undantag för förpackningar vars plastkomponent utgör mindre än 5% av förpackningens totala vikt och vissa förpackningar för medicinsk kontaktanvändning kan omfattas av andra krav.
Ansvar i leveranskedjan
Förordningen fastställer tydligt definierade ansvarsområden för företag i leveranskedjan för att säkerställa att miljövänliga metoder tillämpas.
Minskning av förpackningar och förpackningsavfall
PPWR sätter upp tydliga mål för minskning av förpackningsavfall, vilket kräver att företagen vidtar tydliga åtgärder för att minska avfallet. Till exempel måste förpackningens vikt och volym reduceras till ett minimum, så att det tomma utrymmet inuti kartongen inte får överstiga 50 procent.
Märknings- och informationsstandarder
Förordningen kräver att förpackningar uppfyller vissa märkningsstandarder, inklusive märkning av återvinningsbara förpackningar och tillhandahållande av information om korrekt avfallshantering.
Främjande av återanvändbara system
I PPWR fastställs åtgärder för att främja användningen av återanvändbara förpackningar inom EU:s territorium till minst 40 % senast 2030. Det eftersträvade målet för 2040 är 70 %. Dessa åtgärder omfattar incitament för tillverkare och återförsäljare att inrätta och använda återanvändningssystem. Som det ser ut idag finns undantag för:
- Transport av storskaliga maskiner, utrustning och varor för vilka förpackningarna är skräddarsydda för att passa den beställande ekonomiska aktörens individuella behov
- Flexibla förpackningar i direkt kontakt med livsmedel
- Alla kartongförpackningar
Detta är endast den första analysen av PPWR och den är ännu inte färdigställd. PPWR förväntas träda i kraft 2025. Vissa resolutioner är ännu inte definierade i detalj men kommer att klargöra villkoren i förordningen under de kommande tre åren (via textändringar eller delegerade akter). Observera att det potentiella EPS-förbudet i Frankrike som planerats till 2025 enligt lagen om ”klimat och motståndskraft” sannolikt kommer att skjutas upp till 2030. Förmodligen kommer det inte att finnas någon konflikt mellan EPS-förbudet i Frankrike och PPWR.
Prata med oss - våra produktspecialister uppdaterar och ger dig gärna råd.